Hastanemiz diyetisyenlerince hazırlanan Sağlıklı Beslenme Önerileri aşağıda sunulmuştur. Bunlara ilave olarak Bakanlığımızca hazırlanan diğer dokümanlara da bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
· Sağlıklı yaşam ve kilo kontrolünü sağlamak için alışkanlıklarda değişiklikler yapılmalıdır.
· Günde ortalama 10-12 bardak su içilmelidir. (Çay, kahve, asitli içecekler asla su yerine geçmez)
· Günde en az 45 dakika yürüyüş yapılmalıdır.
· Kahvaltılar erken saatlerde yapılmalıdır. (Geç saatlere bırakıldığında az yense bile ağırlık artışı olur)
· Gece yatmadan iki saat önce yeme işlemi sonlandırılmalıdır.
· En az üç öğün yemek yenmelidir, öğün atlanmamalıdır.
· Ana öğün ve ara öğün arası ortalama 2-2,5 saat olarak ayarlanmalıdır.
· Yemek yer yemez sofradan kalkılmalıdır.
· Porsiyonlar küçültülmeli, küçük tabak kullanılmalıdır.
· Kaşık, çatal her lokma arasında elden bırakılmalıdır.
· Yüksek enerjili yiyecekler (şeker, pasta, çikolata gibi) yerine düşük enerjili yiyecekler (sebze, meyve gibi) tercih edilmelidir.
· Hazır meyve suları, kola ve gazozlar yerine ayran, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.
· Etler; haşlama, ızgara, fırında veya sebzelerle pişirilerek tüketilmelidir.
· Haftada iki öğün kuru baklagil yemekleri (nohut, fasulye, mercimek vb.) tüketilmelidir.
· Ekmekler tam tahıllı (tam buğday, çavdar, kepekli vb.) olarak tercih edilmelidir.
· Yağlı gıdalar, yağda kızartma ve kavurmalardan sakınılmalıdır.
· Yemeklerde katı yağlar (kuyruk yağı, iç yağ, tereyağı, margarin vb.) yerine sıvı yağlar (zeytinyağı, ayçiçeği yağı vb.) tercih edilmelidir.
· Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinden kaçınılmalıdır.
· İçeriği bilinmeyen paketli gıdalardan uzak durulmalıdır.
· Tuz ve şeker tüketimi kısıtlanmalıdır.
· Hızlı zayıflamadan kaçınılmalı kilo kaybı haftada 1,5 kilogramı geçmemelidir.
· Diyet uygulandığı süre içerisinde çalışma ve uyku saatlerine dikkat edilmelidir.
Yeterli ve Dengeli Beslenme Nedir?
Tuz ve Tuz Kullanımı İle İlgili Hususlar ve Sıkça Sorulan Sorular
Sağlıklı Bir Yemek Tabağı Nasıl Olmalı?