Hamilelik; bebeğin fiziksel gelişimini, zekâsını ve vücut sistemini şekillendiren bir dönemdir. 9 ayın önemi bütün bir ömrü etkiler.
Dengeli ve sağlıklı beslenme hayatın tüm dönemlerinde önemli, hamilelikte ise şarttır.
Hamilelikte beslenme konusu hamilelikle birlikte başlamamalıdır; çünkü bir kadının hamile kalabilmesi, bebeğini hamileliğin sonuna kadar taşıyabilmesi için hamile kalmadan önce düzenli beslenmesi ve sağlıklı olması gerekir. Anne adayı karnındaki bebeği büyütmenin yanı sıra, onu doğurduktan sonra besleyecek olan sütün enerji ve besin öğelerini karşılayabilmek için de yeterli ve dengeli beslenmelidir. Çocuğun da sağlıklı bedensel ve zihinsel büyüme ve gelişmesi için gebelikte ve sonrasında yeterli ve dengeli beslenme önemlidir.
Hamilelikte yeterli ve kaliteli besin alımı olmazsa; bebek annenin vücudundaki besin depolarını tüketmeye başlar, anne ve bebeğin sağlığı tehlikeye girer. Özellikle beyin yapısının şekillendiği birinci üç aylık dönemde yetersiz ve dengesiz beslenme, bebeğin mental gelişiminde kalıcı gerilik oluşturabilir.
Her öğünde her besin grubundan yiyecek tüketerek beslenmede çeşitlilik sağlanmalıdır. Günlük beslenmede mutlaka süt ve süt ürünleri olmalı ve her gün düzenli olarak tüketilmelidir. Önemli olan protein, yağ ve karbonhidrat içeren gıdaların her gün dengeli bir oranda tüketilmesidir.
Günde 2,5-3 litre (10-15 su bardağı) su içilmesi bu dönemde çok önemlidir. Suyun yanı sıra süt, ayran, meyve suları da tüketilebilir. Bol sıvı tüketimi idrar yolu enfeksiyonlarını, bebeğin suyunun azalmasını, erken doğum riskini, solunum yolu enfeksiyonlarını, kabızlık ve ishal gibi durumları önler ve tedavilerine yardımcı olur.